Links

Mededeling in verband met het coronavirus

Op 15 maart heeft de overheid aanvullende maatregelen getroffen in verband met het coronavirus. Zoals u weet zijn onder andere scholen, horecagelegenheden en sportclubs per direct gesloten.
Ook voor de uitvaartbranche hebben deze aanvullende maatregelen verstrekkende gevolgen.

Bijeenkomsten – ook die met minder dan 100 personen – zijn vanaf 15 maart 18.00 uur niet meer toegestaan. Wat houdt dit concreet in?

 • Alle uitvaartbijeenkomsten zoals wakes, condoleances, rouwbezoeken en afscheidsplechtigheden/diensten mogen op last van het RIVM worden bijgewoond door maximaal 30 personen. Dit is inclusief het aanwezige uitvaartpersoneel.
 • De aanwezigen wordt gevraagd minimaal 1,5 meter van elkaar afstand te nemen.
 • De aanwezigen wordt ook gevraagd tenminste 1,5 meter afstand van het uitvaartpersoneel te houden.
 • Condoleancebijeenkomsten worden niet meer gehouden.
 • Dit geldt ook voor samenkomsten in de koffiekamer na afloop van de uitvaart.

Crematoria en begraafplaatsen zullen de richtlijnen van het RIVM strikt opvolgen. Zij hebben autonome bevoegdheid en kunnen hun eigen aanvullende beslissingen hierin nemen. Er kan dus niet worden afgeweken van de punten zoals hierboven beschreven.

Verder mag ik, in tegenstelling tot wat gebruikelijk en ook wenselijk is, na een melding van overlijden niet bij u langskomen. De uitvaart zal op last van het RIVM hetzij telefonisch, hetzij via videobellen besproken moeten worden. De gemaakte afspraken zullen vervolgens per email naar u worden verstuurd, waarna u deze per email aan mij bevestigt. Pas daarna zal ik de organisatie van de uitvaart daadwerkelijk in gang kunnen zetten.
In dat eerste meldingsgesprek kunnen de volgende vragen aan u worden gesteld:

 • Zijn er aanwezigen die koorts hebben?
 • Zijn er aanwezigen die zich grieperig voelen?
 • Zijn er aanwezigen die verkouden zijn of veel hoesten en/of niezen?

Welke consequenties hebben de opgelegde maatregelen verder?

 • Uitvaartpersoneel zal u uiteraard wel condoleren met uw verlies, maar daarbij op afstand blijven en u dus ook niet de hand schudden en 
 • Te allen tijde wordt aanwezige nabestaanden verzocht om 1,5 meter afstand van het uitvaartpersoneel te houden.
 • Tijdens uitvaartceremonies wordt alle nabestaanden verzocht ook 1,5 meter afstand van elkaar te houden. 
 • Het uitvaartpersoneel zonder nabestaanden naar de ruimte gaan zal waar de overledene ligt. 
 • Het uitvaartpersoneel zal hierbij extra beschermende maatregelen treffen zoals bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes.
 • De overledene zal niet ter plekke worden verzorgd; dit gebeurt op een externe locatie.
 • Dit houdt dus helaas ook in dat u tot nader order niet zal mogen assisteren bij de verzorging van de overledene.
 • Er mag niemand anders plaatsnemen in de rouwauto dan de chauffeur.
 • De verhuur van volgauto’s* is aan bepaalde regels: momenteel wordt standaard de auto voor zeven personen verhuurd. Hierin mogen echter maximaal zes passagiers plaatsnemen. Plaatsnemen naast de chauffeur is niet toegestaan.
 • Staatsievervoerbedrijven kunnen ook overgaan tot het stopzetten van de verhuur van volgauto’s.

  (*Mits er op het gewenste moment volgauto’s beschikbaar zijn.) 

In het geval dat iemand aan het coronavirus is overleden, dan geldt dat er een thuisopbaring niet wenselijk is, in verband met de uit te voeren dagelijkse thuiscontroles. Dit geldt uiteraard ook wanneer familieleden van de overledene in thuisquarantaine zitten, danwel verkoudsheidsklachten vertonen, ongeacht of de overledene aan de gevolgen van het coronavirus is overleden. Ook zal de overledene bij voorkeur in een kist moeten worden opgebaard en niet in een mand, op een opbaarplank, kartonnen kist of een kist met een open structuur, dus gemaakt van bijvoorbeeld riet. Bedopbaringen zijn momenteel ook niet wenselijk. Dit in verband met het feit dat het virus vermoedelijk nog enige tijd op een lichaam kan overleven. Deze maatregel kan u eventueel ook worden opgelegd door uitvaartlocaties zoals crematoria, begraafplaatsen en rouwcentra.

Om bovenstaande reden wordt het ook ten zeerste afgeraden om de overledene voordat deze is verzorgd nog aan te raken, een kus of een knuffel te geven in verband met besmettingsgevaar van uzelf en de mensen om u heen.

In verband met de verscherpte maatregelen zal het uitvaartpersoneel u uiteraard wel condoleren, maar u hierbij niet de hand schudden. En uiteraard zal ook het uitvaartpersoneel de afstand van 1,5 meter in acht nemen.

Ik ben me er terdege van bewust dat al deze maatregelen in het geval van het overlijden van uw dierbare als koud en kil op u over kunnen komen. Ik werk zelf ook liever met de familie samen op een warme manier naar een mooie uitvaart toe. Maar het is helaas momenteel niet anders en dus zal ik mij daarbij moeten neerleggen, in het belang van de gezondheid van eenieder. Ik hoop daarbij op uw begrip.

Deze maatregelen gelden tot nader order.

Hieronder vindt u een aantal links naar andere websites en/of bedrijven waarmee Abesse Uitvaartverzorging graag en vooral prettig samenwerkt. Wie weet doet u door het klikken op de links van deze andere websites en/of bedrijven wat nuttige inspiratie op.

Mimo kinderboekenserie

Het verlies van een dierbare heeft vaak een enorme impact op een mens. Je hebt te maken met je eigen verdriet en je gevoelens gaan alle kanten op.
Een kind worstelt hier uiteraard ook mee. En dan kan het best lastig zijn om je eigen verdriet aan de kant te schuiven en het bespreekbaar te maken met een kind.

Daarom verscheen er in 2017 in samenwerking met Uniek Monumenten een serie van 6 kinderboekjes van mijn hand. Elk boekje behandelt het overlijden van een ander familielid.
Zo is er een boekje voor een overleden oma, opa, papa, mama, broer of zus. En doordat er ruimte is opengelaten voor de naam van het kind, spreekt het nog meer aan. Het kind speelt zelf immers een rol in het boekje.

De Mimo kinderboeken kunnen handvatten bieden voor ouder en kind om het verlies van een dierbare bespreekbaar te maken. Het verhaal en diverse spelletjes in het boek kunnen de rouwverwerking stimuleren. Zowel Abesse Uitvaartverzorging als Uniek Monumenten vinden rouwverwerking voor kinderen zeer belangrijk en hopen op deze manier hun steentje te kunnen bijdragen in het rouwproces van een kind.

Mimo Kinderboek
Mimo Kinderboekenserie

Uniek Monumenten

“Iedereen verdient het om uniek herinnerd te worden, omdat iedereen uniek is.”

En dat hebben ze bij Uniek Monumenten goed begrepen. Het is een jong bedrijf dat wordt gerund door gedreven, betrokken en uiterst professionele mensen die zich met hart en ziel inzetten om voor uw dierbare een mooi grafmonument te realiseren. Dat kan een kant en klaar ontwerp zijn, maar u kunt ook (eventueel samen met de mensen van Uniek Monumenten) een heel mooi grafmonument zelf ontwerpen.

Het maakt niet uit of u voor een gedenktegel of een compleet grafmonument komt; bij Uniek Monumenten nemen ze nog echt de tijd voor u. Lees hier het bijzondere verhaal achter Uniek Monumenten.

Tas-t-baar

“Er is niets dat voorgoed verdwijnt, als men de herinnering bewaart.”

Wat doe je met de kleding van een dierbare die er niet meer is? Kun je een ander er nog blij mee maken? Of doe je het helemaal weg? Soms kan je ergens gewoonweg geen afscheid van nemen, maar is zelf dragen geen optie. Kijk dan eens op de site van Tas-t-baar van Kitty Poot-Paardekam. Zij verwerkt de kledingstukken van uw dierbare in herinneringskussentjes, notitieboekjes, wandkleden, enzovoort. Een mooie manier om een kledingstuk om te zetten in een tas-t-bare herinnering.

Abesse Uitvaartverzorging is 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer: 06-395 97 857

Heeft u vragen of wilt u informatie, dan kunt u ook een email sturen naar: info@abesse-uitvaartverzorging.nl

Abesse Uitvaartverzorging
Hugo de Vriesstraat 38
3132 TG Vlaardingen

Social Media

U kunt Abesse Uitvaartverzorging ook volgen via social media. Hieronder vindt u de link naar onze social-mediapagina’s.