Links

Mededeling in verband met het Covid-19 virus

Op 15 maart 2020 heeft de overheid aanvullende maatregelen getroffen in verband met het Covid-19 virus. Zoals u weet zijn onder andere scholen, horecagelegenheden en sportclubs langere tijd gesloten geweest.
Ook voor de uitvaartbranche hebben deze aanvullende maatregelen verstrekkende gevolgen gehad. Per 1 juli 2020 zijn er echter een aantal versoepelingen doorgevoerd die er voor zorgen dat er weer meer mensen aanwezig kunnen zijn bij uitvaarten.

Wat is er veranderd?
Voor alle uitvaartbijeenkomsten zoals wakes, condoleances, rouwbezoeken en afscheidsplechtigheden/diensten geldt: per 1 juli 2020 is het maximum aantal personen verhoogd naar 100 personen* (dit is exclusief medewerkers) bij een uitvaartplechtigheid of condoleance binnen, en naar 250 personen buiten.

(*Indien een uitvaartlocatie te klein is om 100 personen met inachtneming van 1,5 afstand te kunnen herbergen, dan blijft het maximum aantal dus onder 100 personen. De uitvaartlocatie zal in dit geval aangeven hoeveel personen maximaal bij de uitvaartplechtigheid aanwezig mogen zijn.)

Wat is er niet veranderd?

 • De aanwezigen wordt gevraagd minimaal 1,5 meter van elkaar afstand te nemen.
 • De aanwezigen wordt ook gevraagd tenminste 1,5 meter afstand van het uitvaartpersoneel te houden.
 • Dit geldt ook voor samenkomsten in de koffiekamer na afloop van de uitvaart.

Crematoria en begraafplaatsen zullen de richtlijnen van het RIVM strikt opvolgen. Zij hebben autonome bevoegdheid en kunnen hun eigen aanvullende beslissingen hierin nemen. Er kan dus niet worden afgeweken van de punten zoals hierboven beschreven.

Verder mag ik, in tegenstelling tot wat gebruikelijk en ook wenselijk is, na een melding van overlijden niet bij u langskomen indien er nabestaanden aanwezig zijn die (milde) verkoudheidsklachten vertonen, wanneer ik zelf last heb van (milde) verkoudheidsklachten en/of wanneer er geen 1,5 meter afstand van elkaar kan worden gehouden. In dat geval zal de uitvaart op last van het RIVM hetzij telefonisch, hetzij via videobellen besproken moeten worden. De gemaakte afspraken zullen vervolgens per email naar u worden verstuurd, waarna u deze per email aan mij bevestigt. Pas daarna zal ik de organisatie van de uitvaart daadwerkelijk in gang kunnen zetten.
In dat eerste meldingsgesprek kunnen de volgende vragen aan u worden gesteld:

 • Zijn er aanwezigen die koorts hebben?
 • Zijn er aanwezigen die zich grieperig voelen?
 • Zijn er aanwezigen die verkouden zijn of veel hoesten en/of niezen?

Welke consequenties hebben de opgelegde maatregelen verder?

 • Uitvaartpersoneel zal u uiteraard wel condoleren met uw verlies, maar daarbij op afstand blijven en u dus ook niet de hand schudden en 
 • Te allen tijde wordt aanwezige nabestaanden verzocht om 1,5 meter afstand van het uitvaartpersoneel te houden.
 • Tijdens uitvaartceremonies wordt alle nabestaanden verzocht ook 1,5 meter afstand van elkaar te houden, met uitzondering van personen uit één huishouden. 
 • Het uitvaartpersoneel zonder nabestaanden naar de ruimte gaan zal waar de overledene ligt. 
 • Het uitvaartpersoneel zal hierbij extra beschermende maatregelen treffen zoals bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes.
 • De overledene zal niet ter plekke worden verzorgd; dit gebeurt op een externe locatie.
 • Dit houdt dus helaas ook in dat u tot nader order niet zal mogen assisteren bij de verzorging van de overledene.
 • Er mag niemand anders plaatsnemen in de rouwauto dan de chauffeur.
 • De verhuur van volgauto’s* is aan bepaalde regels: momenteel wordt standaard de auto voor zeven personen verhuurd. Hierin mogen echter maximaal zes passagiers plaatsnemen. Plaatsnemen naast de chauffeur is niet toegestaan.
 • Staatsievervoerbedrijven kunnen ook overgaan tot het stopzetten van de verhuur van volgauto’s.

(*Mits er op het gewenste moment volgauto’s beschikbaar zijn.) 

Thuisopbaringen zijn ook weer mogelijk, maar dit is nog wel afhankelijk van een aantal factoren.
In het geval dat inwonende nabestaanden (milde) verkoudheidsklachten vertonen, dan geldt dat er een thuisopbaring niet wenselijk is, in verband met de uit te voeren dagelijkse thuiscontroles. Dit geldt uiteraard ook wanneer familieleden van de overledene in thuisquarantaine zitten.
Thuisopbaring is ook niet wenselijk als nabestaanden geen 1,5 meter afstand tot het uitvaartpersoneel in acht kan nemen door ruimtegebrek. Verder heeft het de voorkeur dat de overledene in een kist wordt opgebaard.

In verband met de verscherpte maatregelen zal het uitvaartpersoneel u uiteraard wel condoleren, maar u hierbij niet de hand schudden. En vanzelfsprekend zal ook het uitvaartpersoneel de afstand van 1,5 meter in acht nemen.

Ik ben me er terdege van bewust dat al deze maatregelen in het geval van het overlijden van uw dierbare als koud en kil op u over kunnen komen. Ik werk zelf ook liever met de familie samen op een warme manier naar een mooie uitvaart toe. Maar het is helaas momenteel niet anders en dus zal ik mij daarbij moeten neerleggen, in het belang van de gezondheid van eenieder. Ik hoop daarbij op uw begrip.

Deze maatregelen gelden tot nader order.

Hieronder vindt u een aantal links naar andere websites en/of bedrijven waarmee Abesse Uitvaartverzorging graag en vooral prettig samenwerkt. Wie weet doet u door het klikken op de links van deze andere websites en/of bedrijven wat nuttige inspiratie op.

Mimo kinderboekenserie

Het verlies van een dierbare heeft vaak een enorme impact op een mens. Je hebt te maken met je eigen verdriet en je gevoelens gaan alle kanten op.
Een kind worstelt hier uiteraard ook mee. En dan kan het best lastig zijn om je eigen verdriet aan de kant te schuiven en het bespreekbaar te maken met een kind.

Daarom verscheen er in 2017 in samenwerking met Uniek Monumenten een serie van 6 kinderboekjes van mijn hand. Elk boekje behandelt het overlijden van een ander familielid.
Zo is er een boekje voor een overleden oma, opa, papa, mama, broer of zus. En doordat er ruimte is opengelaten voor de naam van het kind, spreekt het nog meer aan. Het kind speelt zelf immers een rol in het boekje.

De Mimo kinderboeken kunnen handvatten bieden voor ouder en kind om het verlies van een dierbare bespreekbaar te maken. Het verhaal en diverse spelletjes in het boek kunnen de rouwverwerking stimuleren. Zowel Abesse Uitvaartverzorging als Uniek Monumenten vinden rouwverwerking voor kinderen zeer belangrijk en hopen op deze manier hun steentje te kunnen bijdragen in het rouwproces van een kind.

Mimo Kinderboek
Mimo Kinderboekenserie

Uniek Monumenten

“Iedereen verdient het om uniek herinnerd te worden, omdat iedereen uniek is.”

En dat hebben ze bij Uniek Monumenten goed begrepen. Het is een jong bedrijf dat wordt gerund door gedreven, betrokken en uiterst professionele mensen die zich met hart en ziel inzetten om voor uw dierbare een mooi grafmonument te realiseren. Dat kan een kant en klaar ontwerp zijn, maar u kunt ook (eventueel samen met de mensen van Uniek Monumenten) een heel mooi grafmonument zelf ontwerpen.

Het maakt niet uit of u voor een gedenktegel of een compleet grafmonument komt; bij Uniek Monumenten nemen ze nog echt de tijd voor u. Lees hier het bijzondere verhaal achter Uniek Monumenten.

Tas-t-baar

“Er is niets dat voorgoed verdwijnt, als men de herinnering bewaart.”

Wat doe je met de kleding van een dierbare die er niet meer is? Kun je een ander er nog blij mee maken? Of doe je het helemaal weg? Soms kan je ergens gewoonweg geen afscheid van nemen, maar is zelf dragen geen optie. Kijk dan eens op de site van Tas-t-baar van Kitty Poot-Paardekam. Zij verwerkt de kledingstukken van uw dierbare in herinneringskussentjes, notitieboekjes, wandkleden, enzovoort. Een mooie manier om een kledingstuk om te zetten in een tas-t-bare herinnering.

Abesse Uitvaartverzorging is 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer: 06-395 97 857

Heeft u vragen of wilt u informatie, dan kunt u ook een email sturen naar: info@abesse-uitvaartverzorging.nl

Abesse Uitvaartverzorging
Waldhoornstraat 47
3208 SH Spijkenisse

Social Media

U kunt Abesse Uitvaartverzorging ook volgen via social media. Hieronder vindt u de link naar onze social-mediapagina’s.