Over Abesse

Mededeling in verband met het Coronavirus

Op 15 maart heeft de overheid aanvullende maatregelen getroffen in verband met het Coronavirus. Zoals u weet zijn onder andere scholen, horecagelegenheden en sportclubs per direct gesloten.
Ook voor de uitvaartbranche hebben deze aanvullende maatregelen verstrekkende gevolgen.

Bijeenkomsten – ook die met minder dan 100 personen – zijn vanaf 15 maart 18.00 uur niet meer toegestaan. Wat houdt dit concreet in?

 • Alle uitvaartbijeenkomsten zoals wakes, condoleances, rouwbezoeken en afscheidsplechtigheden/diensten mogen op last van het RIVM worden bijgewoond door maximaal 30 personen. Dit is inclusief het aanwezige uitvaartpersoneel.
 • De aanwezigen wordt gevraagd minimaal 1,5 meter van elkaar afstand te nemen.
 • De aanwezigen wordt ook gevraagd tenminste 1,5 meter afstand van het uitvaartpersoneel te houden.

Crematoria en begraafplaatsen zullen de richtlijnen van het RIVM strikt opvolgen. Zij hebben autonome bevoegdheid en kunnen hun eigen aanvullende beslissingen hierin nemen. Er kan dus niet worden afgeweken van de punten zoals hierboven beschreven.

Verder mag ik, in tegenstelling tot wat gebruikelijk en ook wenselijk is, na een melding van overlijden niet bij u langskomen. De uitvaart zal op last van het RIVM telefonisch besproken moeten worden. De gemaakte afspraken zullen vervolgens per email naar u worden verstuurd, waarna u deze per email aan mij bevestigt. Pas daarna zal ik de organisatie van de uitvaart daadwerkelijk in gang kunnen zetten.
In dat eerste meldingsgesprek kunnen de volgende vragen aan u worden gesteld:

 • Zijn er aanwezigen die koorts hebben?
 • Zijn er aanwezigen die zich grieperig voelen?
 • Zijn er aanwezigen die verkouden zijn of veel hoesten en/of niezen?

Welke consequenties hebben de opgelegde maatregelen verder?

 • Uitvaartpersoneel zal u uiteraard wel condoleren met uw verlies, maar daarbij op afstand blijven en u dus ook niet de hand schudden en 
 • Te allen tijde wordt aanwezige nabestaanden verzocht om 1,5 meter afstand van het uitvaartpersoneel te houden.
 • Tijdens uitvaartceremonies, condoleances en rouwbezoeken wordt alle nabestaanden verzocht ook 1,5 meter afstand van elkaar te houden. 
 • Het uitvaartpersoneel zonder nabestaanden naar de ruimte gaan zal waar de overledene ligt. (Dit houdt dus helaas ook in dat u tot nader order niet zal mogen assisteren bij de verzorging van de overledene.)
 • Het uitvaartpersoneel zal hierbij extra beschermende maatregelen treffen zoals bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje.
 • De gebruikelijke werkzaamheden zullen worden verricht, waarna het uitvaartpersoneel het pand weer zal verlaten.
 • Er mag niemand anders plaatsnemen in de rouwauto dan de chauffeur.
 • De verhuur van volgauto’s* is aan bepaalde regels: voor vier personen wordt standaard de auto voor zes personen verhuurd. Deze vier personen moeten plaatsnemen op aanwijzing van het rouwpersoneel. (Drie personen op de achterste bank, één persoon op de middelste bank aan de rechterzijde. Deze indeling is verplicht en daar kan dus niet van worden afgeweken.)
 • Staatsievervoerbedrijven kunnen ook overgaan tot het stopzetten van de verhuur van volgauto’s.
  (*Mits er op het gewenste moment volgauto’s beschikbaar zijn.) 

In het geval dat iemand aan het Coronavirus is overleden, dan geldt dat er een thuisopbaring niet wenselijk is, in verband met de uit te voeren dagelijkse thuiscontroles. Dit geldt uiteraard ook wanneer familieleden van de overledene in thuisquarantaine zitten, danwel verkoudsheidsklachten vertonen, ongeacht of de overledene aan de gevolgen van het Coronavirus is overleden. Ook zal de overledene in een kist moeten worden opgebaard en niet in een mand, op een opbaarplank, kartonnen kist of een kist met een open structuur, dus gemaakt van bijvoorbeeld riet. Verder is het raadzaam om tijdens de opbaring een glazen deksel te gebruiken, of de kist gesloten te houden.
Dit in verband met het feit dat het virus vermoedelijk nog tot drie dagen op een lichaam kan overleven. Deze maatregel kan u eventueel ook worden opgelegd door uitvaartlocaties zoals crematoria, begraafplaatsen en rouwcentra.

Om bovenstaande reden wordt het ook ten zeerste afgeraden om de overledene nog aan te raken, een kus of een knuffel te geven in verband met besmettingsgevaar van uzelf en de mensen om u heen.

In verband met de verscherpte maatregelen zal het uitvaartpersoneel u uiteraard wel condoleren, maar u hierbij niet de hand schudden. En uiteraard zal ook het uitvaartpersoneel de afstand van 1,5 meter in acht nemen.

Ik ben me er terdege van bewust dat al deze maatregelen in het geval van het overlijden van uw dierbare als koud en kil op u over kunnen komen. Ik werk zelf ook liever met de familie samen op een warme manier naar een mooie uitvaart toe. Maar het is helaas momenteel niet anders en dus zal ik mij daarbij moeten neerleggen, in het belang van de gezondheid van eenieder. Ik hoop daarbij op uw begrip.

Deze maatregelen gelden in elk geval tot en met 6 april 2020.

Abesse

Waar komt de naam Abesse vandaan en waarom heb ik voor de naam Abesse Uitvaartverzorging gekozen?

Abesse is Latijn voor afwezigheid, ontbreken. Wanneer een dierbare overlijdt, dan is diegene tot aan de dag van de uitvaart weliswaar nog in ons midden, maar tegelijkertijd toch afwezig. Er ontbreekt iemand. Dat gegeven inspireerde mij om voor de naam Abesse te kiezen.

Over ons - Abesse

Anneke de Jong

Over abesse - Anneke

Uit ervaring weet ik hoe het voelt om bij een uitvaart op “de eerste rij” te moeten zitten. Ik weet ook hoe het voelt om in de periode tussen overlijden en uitvaart je zorgen te maken over hoe alles geregeld moet worden. Mijn missie is om te ontzorgen na een overlijden, zodat u ook nog tijd over heeft om er voor elkaar te zijn. 

Het kan een zeer goed gevoel geven wanneer u een afscheid een eigen invulling geeft. Daar staat u niet alleen voor, want stap voor stap bereid ik samen met u een persoonlijk en warm afscheid voor. Op de manier zoals het voor u goed voelt. Dat doe ik zichtbaar of onzichtbaar. Op de voorgrond wanneer u dat wenst, op de achtergrond wanneer dat moet.

En wilt u eens over gedachten wisselen over uw eigen afscheid, of zelfs misschien uw eigen afscheid al regelen, dan bent u bij Abesse Uitvaartverzorging aan het goede adres.

Zomaar drie redenen om voor Abesse te kiezen

Persoonlijke aandacht
Kiest u voor Abesse, dan ben ik er voor u en uw naasten. Met ruimte voor uw verhaal en uw inbreng. Want voor mij bent u geen nummer. 

Geen poespas
Wees niet bang dat er iemand strak in het pak of in een mantelpakje komt als u belt. Ik kom als mezelf; dat stelt mensen op hun gemak.

Eerlijk
Abesse maakt geen winst op door derden geleverde goederen en diensten. Gewoon, omdat óók dat anders kan. Wel zo eerlijk.

Waarom kiezen voor Abesse?

Abesse Uitvaartverzorging is 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer: 06-395 97 857

Heeft u vragen of wilt u informatie, dan kunt u ook een email sturen naar: info@abesse-uitvaartverzorging.nl

Abesse Uitvaartverzorging
Hugo de Vriesstraat 38
3132 TG Vlaardingen

Social Media

U kunt Abesse Uitvaartverzorging ook volgen via social media. Hieronder vindt u de link naar onze social-mediapagina’s.